Ginseng: de werking, voordelen en welk product kopen?

Het komt je vast al wel bekend voor: ginseng. Het biedt talloze voordelen voor je lichaam, waardoor je een stuk gezonder voor de dag kunt komen. Wat is de werking van ginseng, wat zijn de voordelen en welk product is nu echt een aanrader? In dit artikel lees je er meer over.

Werking ginseng

Ginseng is een van de best wetenschappelijk onderzochte kruiden en biedt talloze voordelen voor je lichaam en geest. Het biedt je extra energie en het is veilig in gebruik. De wortel wordt al meer dan 2000 jaar toegepast in het Verre Oosten, maar is inmiddels ook al erg populair in de westerse wereld. Er zijn verscheidene soorten ginseng, die onderscheiden worden door hun plaats van herkomst maar ook door de verschillen in werking.

Ginseng hero

Wat zijn de voordelen van ginseng?

Er zijn ontzettend veel wetenschappelijke voordelen van ginseng onderzocht.

  • Een belangrijk voordeel is dat het ontstekingen bestrijdt.¹
  • Ook verlaagt het je bloedsuiker en cholesterolgehalte. Klinische studies hebben namelijk aangetoond dat ginseng uit Korea het cholesterol- en suikergehalte in het bloed vermindert.¹
  • Het verhoogt je immuunsysteem en algehele gezondheid.²
  • Ook zou het eraan bijdragen dat je minder snel verouderd. Deze antiverouderingsstoffen zitten vooral in de Koreaanse rode ginseng. 
  • Verder staat het kruid er nog om bekend dat het stress verlaagt en dat het zorgt voor een betere stemming. Merk je dat je de laatste tijd stressvol bent? Of ben je de laatste tijd een beetje down? Dan kan dit kruid bijdragen aan een beter humeur.
  • Het kruid zorgt ook voor meer kracht, uithoudingsvermogen en energie ³. Als je je fysieke prestaties wilt verbeteren is het dus raadzaam om dit kruid te gebruiken. Ook wanneer je de laatste erg vermoeid bent, omdat je bijvoorbeeld ziek bent geweest, kan het kruid zorgen voor meer energie.
  • Tot slot verbetert het ook nog eens je mentale prestaties en geheugen. Moet je binnenkort een toets of examen maken? Dan is het kruid ook een absolute aanrader.

Ginseng kan je dus op diverse manieren helpen. Maar net als andere supplementen mag ginseng geen medische behandeling vervangen. Twijfel je over het gebruik van een product, heb je medisch advies nodig of wil je een product combineren met medicatie? Overleg dit dan eerst met de huisarts of behandelend specialist.

Ginseng kopen

Ginseng kan je kopen in verschillenden soorten en vormen als voedingssupplement. De meeste supplementen zijn te koop als capsule, tablet. Verder vind je bij ons ook crèmes en gingsengthee.

Ginseng Holland and Barrett

Bestseller

Beste Ginseng kopen

De beste Ginseng capsules zijn van Holland & Barrett. Deze Koreaanse variant bestaat uit 100 capsules en draagt bij aan het fysieke en mentale welzijn. Deze variant wordt goed beoordeeld: met een 4,5 uit 5 sterren.


€ 24,99
Per capsule: € 0,25

Bestel bij Holland & Barrett
GINOFOS

Hoge beoordeling

GINOFOS Superfood

Als duurder alternatief kan je kiezen voor het populaire GINOFOS Superfood. Deze verpakking bestaat uit 60 tabletten met verschillende soorten kruiden, welke kunnen zorgen voor een hogere immuniteit en een verbeterde weerstand. Deze typisch Zuid-Koreaanse producten worden bijzonder goed beoordeeld met een 4,9 uit 5 sterren!


€ 84,99
Per tablet: € 1,41

Bestel bij Bol.com
Ginseng Thee

Ginseng thee

Ben jij dol op thee en wil je graag genieten van de voordelen van ginseng? Dan is het raadzaam om de thee van Pukka te bestellen. Deze thee ondersteunt je immuunsysteem en draagt bij aan jouw fysieke en mentale welzijn. Zoals je misschien al verwacht had, komt deze thee uiteraard ook uit Zuid-Korea.


€ 4,39

Bestel bij Holland & Barrett
Ginseng crème

Huidverzorging met ginseng crème

Ginseng is een natuurlijke kruid en ook een geweldig gezondheidsmiddel. Je kunt er namelijk ook rimpels mee verminderen en zodoende dus je huid verzorgen. Het is een goede remedie tegen huidveroudering. Ook helpt het kruid om de genezingstijd van een brandwond, snijwond of ander medisch probleem te bevorderen. Daarnaast is het bekend dat het huidschade van de zon kan herstellen. Je kunt het dus ook zien als een soort aftersun.

In tegenstelling tot de gebruikelijke dure middeltjes die je kunt kopen, bevat ginseng geen chemicaliën omdat het een natuurlijk product is. Wij moedigen je dan ook aan om vrij verkrijgbare behandelingen en crèmes links te laten liggen. Probeer in plaats daarvan eens dit natuurlijk kruid.


€ 21,99

Bestel bij Holland & Barrett

Ginseng voor vrouwen

Specifiek voor vrouwen zijn er ook een aantal voordelen te benoemen. Zo kan het namelijk de menopauze onderdrukken. Dat is weer te merken aan een stijging van libido. Normaalgesproken neemt het libido af tijdens de menopauze. Echter stimuleert ginseng dit weer, waardoor je dit probleem niet langer hebt.

Ook is het bekend dat het energie geeft aan vrouwen. Niet voor niets is dit kruid ook erg populair bij (vrouwelijke) sporters.

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over ginseng? Bekijk dan de onderstaande veelgestelde vragen. Staat jouw vraag en/of antwoord hier niet bij? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Welke ginseng capsule moet ik kopen?

Wij raden de GINOFOS Superfood. Het product bestaat uit verschillende soorten kruiden, wat je een boost kan geven voor je immuniteit en en weerstand.

Wat is panax ginseng? 

Panax ginseng is een ander woord voor Koreaanse of Aziatische ginseng. Daarmee is het dus simpelweg een alternatieve naam. Er bestaat echter ook een Amerikaanse variant: quinquefolius en een Siberische variant: Eleutherococcus senticosus. Deze hebben echter niet dezelfde voordelen als de Koraanse variant.

Wat zijn de bijwerkingen van ginseng?

In extreme gevallen kunnen er bijwerkingen voorkomen. De belangrijkste bijwerking is problemen met slapen. Echter zijn er ook een aantal andere bijwerkingen bekend, die gelukkig maar amper voorkomen, namelijk: stress, maagklachten, hoofdklachten, borstpijn en duizeligheid. Ook menstruatieproblemen komen weleens voor. Mocht je deze effecten merken, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts en gebruik te stoppen. Alleen in zeer extreme gevallen zal je bijwerkingen merken. De meeste mensen gebruiken dit zonder problemen.

Conclusie

Ginseng is een natuurlijk kruid en biedt ontzettend veel voordelen. Deze voordelen zijn ook nog eens wetenschappelijk onderzocht. Niet voor niets is het kruid dan ook al meer dan 2000 jaar erg populair in het Verre Oosten. Je kunt het kruid kopen in de vorm van capsules, maar ook als thee. Je zult de effecten ook al na twee tot vijf dagen merken, dus probeer het gerust eens!

Bronnen

¹ Chandrasekhar K, et al. (2012). A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults.
journals.sagepub.com/doi/10.4103/0253-7176.106022 

² 7 Proven Health Benefits of Ginseng.
healthline.com/nutrition/ginseng-benefits

³ Lei Bao et al (2016). Anti-Fatigue Effects of Small Molecule Oligopeptides Isolated from Panax ginseng C. A. Meyer in Mice.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27983571/