Valeriaan

Valeriaan is een kruidachtige plant, welke voorkomt in zowel Azië als Europa. Deze kruid werd in Griekse oudheid al gebruikt als medicijn. De wortel van een valeriaanplant beschikt over een extract waarmee je lichaam en geest beter kunnen ontspannen. Dat heeft verschillende voordelen. Zo kan het stress verminderen en kan je er beter van slapen. Je kunt het kruidenmiddel verkrijgen in tabletten, maar ook in druppels. Het product is echter niet even effectief bij iedereen. In dit artikel lees je hier meer over.

Wat is valeriaan?

Valeriaan is een kruidachtige plant, welke groeit op zowel Europees als Aziatisch grondgebied. De wortel beschikt over een extract waarmee lichaam en geest beter kan ontspannen. Het ondersteunt de nachtrust en het vermindert stress. De naam ‘valeriaan’ stamt af van ‘valere’, een Latijns woord voor ‘in goede gezondheid’. In de Griekse oudheid werd het middel ook al gebruikt als medicijn en daarmee is de mens er al lang bekend mee.

Valeriaan supplementen kopen

Wil je het middel graag proberen? Dan kan je valeriaan kopen in verschillende varianten. Zo kan je kiezen voor tabletten (supplementen) of druppels. Dit is verkrijgbaar bij drogisterijen als de Kruidvat maar ook bij de bekende webshops. Welke variant je ook kiest, het is raadzaam om de verpakking te lezen. Neem nooit meer dan staat aangegeven op de gebruiksaanwijzing.

Om de keuze overzichtelijk te houden vind je hieronder twee populaire valeriaan voedingssupplementen. 


#1 Valeriaan Extract (100 capsules)

Geschikt voor veganisten

Vitaminstore verkoopt al enige tijd succesvol valeriaan en andere supplementen onder hun eigen naam. Het valeriaanwortelextract in dit product staat (per capsule) gelijk aan 1500 mg gedroogd valeriaanwortelpoeder.

Valeriaan

€ 13,95

  • Makkelijk in te nemen, handig voor onderweg
  • Geschikt voor vegetariërs en veganisten.
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Bestel via Vitaminstore

#2 Bional: Nachtrust Forte Valeriaan (60 capsules)

Bional Nachtrust Forte Valeriaan bevat een combinatie van valeriaan, hop en melisse. Dit potje bevat 60 capsules. Valeriaan bevordert samen met hop een natuurlijke, gezonde slaap om uitgerust wakker te worden.*

*Deze gezondheidsclaim is in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.


Valeriaan

€ 9,00

  • Makkelijk in te nemen, handig voor onderweg
  • Perfecte dosering
  • Lage prijs

Bestel via De Online Drogist

De werking van valeriaan

Het kruidenmiddel werkt licht rustgevend en kan daarom bijdragen aan minder spanning of stress, een verbeterde nachtrust en verminderde nervositeit. Het is niet bekend hoe dit nu precies werkt én het werkt ook niet bij iedereen. Mocht je dit willen proberen zal het dus niet altijd resultaat opleveren. Merk je na twee tot vier weken geen verschil? Dan werkt het middeltje waarschijnlijk niet bij jou.

Andere werkingen van het kruidenmiddel zijn minder maagdarmklachten, zoals buikpijn of misselijkheid. Mocht je hier veelal last van hebben, kan het ook lonen om dit middel eens te proberen.

Bijwerkingen van het kruidenmiddel

De meeste mensen hebben een positief gevoel bij het kruidenmiddel. Maagdarmklachten worden doorgaans voorkomen of verminderd. Zo komt misselijkheid of buikpijn in de regel minder vaak voor. Ook kan het bijdragen aan een verbeterde nachtrust. De meeste mensen kunnen beter slapen door het middel.

Kruidenmiddelen met valeriaan zijn echter minder goed onderzocht dan traditionele geneesmiddelen. Er zijn tot dusver geen bijwerkingen bekend. Aangezien het ook al eeuwenlang gebruikt wordt, ook in de Griekse oudheid al, geloven wij niet dat je je daarom zorgen hoeft te maken.

Het is ook niet bekend of het schadelijk is tijdens de zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft.

Ervaringen met valeriaan

De algemene tevredenheid over dit kruidenmiddel is 72 procent. De meeste mensen geven aan dat het middel effectief werkt. Ongeveer 80 procent van de mensen geeft aan dat er geen bijwerkingen zijn. Zo blijkt uit data van Mijnmedicijn.nl, een website waar mensen hun ervaringen kunnen delen.

Beter slapen

Veel mensen ervaren een betere nachtrust vanwege valeriaan. Het kruidenmiddel geeft de meeste mensen een kalmerende werking, wat ervoor zorgt dat je beter in slaap kunt vallen*. Ook worden de meeste mensen minder moe wakker.

*Deze gezondheidsclaim is in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Samenvatting

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen werkt valeriaan voor de meeste mensen erg positief. Toch zijn er ook een aantal mensen waarbij het geen effect heeft. Ervaar je vooralsnog een slechte nachtrust? Dan kan je ook kijken naar de oorzaken hiervan. Heb je vaak last van maagkrampen of buikpijn? Dan helpt het kruidenmiddel bij vrijwel iedereen. Houd er rekening mee dat er beperkt onderzoek is gedaan naar de werking en de gevolgen van het kruidenmiddel. Het is bijvoorbeeld onbekend het gebruik hiervan invloed heeft op de zwangerschap of op het geven van borstvoeding.

Veelgestelde vragen 

Het is niet helemaal bekend hoe lang het kruidenmiddel precies werkt. De meeste mensen geven echter aan dat het werkt na ongeveer een half uurtje. Het werkt vervolgens ongeveer vier uur na inname. Je kunt je nadien een beetje duf voelen, wat kan zorgen voor een verbeterde nachtrust. Dit is gebaseerd op ervaringen van mensen, maar niet op officieel onderzoek.

Valeriaan is onvoldoende onderzocht om een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Van veel andere rustgevende middelen is het bekend dat deze een verslavende werking hebben. Of dat bij dit middel ook het geval is, is niet bekend. Tot dusver horen wij hier echter nog geen verhalen over. Als je merkt dat je een steeds hogere dosis nodig hebt, kan dat een teken zijn van verslaving. Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Het is bekend dat het middel niet geschikt is voor kinderen onder de vijf jaar. Wil je toch graag een middel kopen waardoor je kind beter in slaap kan vallen? Raadpleeg dan je huisarts.

Let op: een voedingssupplement is geen medicijn
Valeriaan worden gezien als voedingssupplement en niet als medicijn. Wij mogen geen informatie geven over het effect op je gezondheid. Twijfel je over het gebruik van een product, heb je medisch advies nodig of wil je een supplement combineren met medicatie? Overleg dit dan eerst met de huisarts of behandelend specialist.

Lees verder