5-HTP: wat is de werking hiervan?

Laatste ge-update in januari 2023 door Arno Baas

Goed artikel? (0 stemmen)

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

5htp werking

Je hoort er steeds vaker over: 5-HTP. Het staat voor 5-hydroxytryptofaan en is een voedingsstof, welke van nature voorkomt in het lichaam. Het lichaam maakt dit dus voor ons aan, maar ons lichaam doet dit in de regel niet voldoende. Dat is zonde, want uit onderzoek is gebleken dat het je mentale gezondheid en kwaliteit van slaap verbetert. In dit artikel vertellen wij jou hier graag meer over.

Wat is 5-HTP?

5-HTP staat voor 5-hydroxytryptofaan en komt van nature voor in je lichaam. Het wordt aangemaakt door je lichaam en levert, volgens onderzoek, een positieve bijdrage aan je mentale gezondheid en de kwaliteit van slaap.

Het stofje is de voorloper van serotonine. Dit staat bekend als het geluksstofje van je brein. Serotonine wordt, overigens net als dopamine, gelinkt aan een verbeterd humeur. Daarom gebruiken veel mensen nu ook supplementen om de serotoninewaardes te verhogen.

Bij te lage serotoninewaardes kan je onder andere te maken krijgen met depressie, slaapproblemen, angst of overgewicht. Steeds meer mensen kiezen er dus voor om deze 5-HTP supplementen in huis te halen. 

De beste 5-HTP supplementen

Ben je op zoek naar de beste 5-HTP supplementen? Dan hebben wij een selectie gemaakt van de populairste 5-HTP supplementen die momenteel worden aangeboden, zodat jij de beste keuze maakt.


#1 Vitakruid: 5-HTP 100mg

De Vitakruid 5-HTP 100mg is een vegan voedingssupplement met 60 capsules. Het betreft een hoge dosering van het actieve bestanddeel 5-HTP, een essentieel aminozuur. Vitakruid is een Nederlands familiebedrijf. Ze zetten zich in op het ontwikkelen van hoogwaardige voedingssupplementen zoals 5-HTP. 

Meest gekozen product

5htp

Merk: Vitakruid
Concentratie
: 100mg
Inhoud: 60 capsules

Bestel bij Bol.com

#2 Vitaminstore: Griffonia Extract (75 mg 5-HTP)

Vitaminstore verkoopt al enige tijd succesvol 5-HTP supplementen onder hun eigen merk. Dit supplement heeft met 75 milligram 5-HTP per capsule (60 in totaal) een iets lagere dosering ten opzichte van Vitakruid. Net als Vitakruid is dit supplement geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Vitaminstore is sinds 1998, met 32 winkels en online een van de grootste retailers van Nederland.

Ideaal voor beginners

5 htp vitaminstore

€ 24,95

Merk: Vitaminstore
Concentratie
: 75mg
Inhoud: 60 capsules

Bestel bij Vitaminstore

De werking van 5-HTP

5-HTP produceert serotonine in het lichaam. Dat wordt vervolgens weer omgezet in melatonine. Laatstgenoemde is een slaaphormoon en dit is een erg belangrijke factor voor je slaap. Het heeft een bijzondere werking: in de avond maakt het je moe én in de ochtend maakt het je actief. Als je meer 5-HTP binnenkrijgt wordt je melatonineniveau hoger.

De US National Library of Medicine National Institutes of Health heeft hier onderzoek naar gedaan. De supplementen waren in eerste instantie op muizen getest. Het bleek dat je met een combinatie van supplementen van 5-HTP en GABA zowel beter als langer slaapt. Nadien is het effect ook getest op mensen. Het effect bleek hetzelfde.

Zijn er bijwerkingen van 5-HTP? 

Er kan sprake van bijwerkingen zijn op het moment dat je 5-HTP combineert met andere serotonine verhogende middelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan antidepressiva, pijnstillers of slaapmiddelen. Hierbij kan je denken aan de recepten diazepam of benzodiazepines. Potentiële bijwerkingen om rekening mee te houden, zijn dan:

  • Een misselijk gevoel
  • Brandend maagzuur
  • Hoge bloeddruk
  • Depressieve gevoelens op de lange termijn

Slik je medicijnen? Dan is het raadzaam om na te gaan of deze je serotonineproductie verhogen. Als je dit combineert met 5-HTP supplementen kan dat ervoor zorgen dat je waardes te hoog worden. Dit kan leiden tot het serotoninesyndroom en dat is bijzonder gevaarlijk. Het syndroom krijg je gelukkig niet zomaar, maar het is vooralsnog af te raden om 5-HTP te combineren met andere medicijnen die je serotonine een boost geven. Mocht je ergens over twijfelen, dan is het altijd raadzaam om je huisarts te contacteren.

De juiste dosering

De gangbare doseringen 5-HTP liggen tussen de 50 en 400 mg per dag, met 250 mg als een veel toegepast gemiddelde. Net als bij CBD capsules wordt aanbevolen wordt om een half uur tot drie kwartier voor het slapengaan de capsules in te nemen. Zijn de supplementen nieuw voor je? Start dan altijd met een lage dosis. Je zult merken dat je nachtrust aanzienlijk verbeterd én je merkt dat je actiever wakker wordt. Nooit meer een ochtendhumeur dus.

Griffonia Extract is verder uitstekend te combineren met magnesium tabletten en valeriaan.

Beter slapen door 5-HTP

Uit onderzoek is gebleken dat je minder snel last krijgt van nachtmerries. Ook zal je minder snel gaan slaapwandelen. Mocht je vaak ’s nachts wakker liggen na een nachtmerrie kan het dus ook raadzaam zijn om te zorgen voor hogere melatoninewaardes.

Hecht je veel waarde aan je slaap? Dan is het raadzaam om eens deze 5-HTP supplementen in huis te halen. Je lichaam zet 5-HTP om in serotonine, wat de productie van melatonine verbetert. Dat zorgt weer voor een verbeterde slaap.

Conclusie

Steeds meer mensen kiezen voor 5-HTP supplementen. En dat is niet voor niets. Uit diverse onderzoeken is immers gebleken dat het de kwaliteit van slaap kan verbeteren. Daarnaast kan het net als Ashwagandha positieve invloed hebben omtrent angst en overgewicht. Je lichaam zet 5-HTP om in serotonine wat zorgt voor een beter algeheel gevoel. Je melatonine productie wordt bovendien verbeterd, waardoor je beter slaapt. Zoals je ook in dit artikel hebt kunnen lezen is het wel belangrijk dat je dit niet combineert met andere serotonineboosters. Dit kan namelijk zorgen voor vervelende bijwerkingen. Daarom is het raadzaam om contact op te nemen je huisarts, mocht je hierover twijfelen.